Spaghetti s rajčaty

Ingredince pro 2 osoby

300 g sušených nebo 350 g chlazených těstovin
300 g rajčat
100 g pancetty
60 g sýru, v našem případě Gran Moravia
cukr dle kyselosti rajčat
sůl
pepř
extra panenský olivový olej
zelená obloha - bazalka, nať z petržele či microgreens

Postup přípravy 

Do hrnce dejte dostatečné množství vody a zapněte ohřev.
Než se voda ohřeje, nakrájejte si rajčátka.
Jakmile dojde teplota vody k hranici varu, přidejte sůl.
Poměr soli, těstovin a vody je 10 g soli na 100 g sušených těstovin na 1 l vody.
Rozpalte pánev a nalijte olej.
Jakmile se olej zahřeje, přidejte pancettu a nechte pražit.
Do vroucí vody vložte těstoviny a nastavte si časovač tak, aby byly těstoviny při vypnutí těsně před "Al dente".
Necháme je dojít už ve vypnuté vodě, abychom je nepřevařili.
Během přípravy je občas zlehka promíchejte.
Po opražení pancetty do pánve přidejte nakrájená rajčata, lehce povařte a přidejte sůl, pepř a cukr dle chuti a kyselosti rajčat a vína.
Podlijte bílým vínem a nechte vyvařit alkohol.
Mezitím se nám uvaří těstoviny. Tak je přendejte na pánev a promíchejte. Přidejte i trochu vody z těstovin, obsahuje škrob, který pěkně zcelí suroviny dohromady. Nechejte omáčku trochu zredukovat provařením.
Následně vypněte ohřev, posypejte výslednou směs sýrem a znovu promíchejte.
Zbývá už jen naservírovat, sýpnout sýrem a ozdobit zelenou oblohou.
K tomuto pokrmu se výborně hodí bílé víno.

Přejeme vám dobrou chuť!